
Ashwagandha gevaarlijk volgens het RIVM
Als jij vaak stress ervaart dan is Ashwagandha wellicht iets voor jou. Tegenwoordig hoor je er van alles over, maar wat is er nou van waar? RIVM raadt gebruik van supplementen met o.a Ashwagandha af. Het zou vroeger gebruikt worden om abortussen op te wekken
Deze waarschuwing van het RIVM schrikt vele mensen af, maar is dit wel terrecht? Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat Ashwagandha schadelijk is. Bovendien is deze waarschuwing gebaseerd op beperkte gegevens.
Ashwagandha kan op verschillende manieren gebruikt worden als capsules, gummies, poeder of vloeibaar. Maar hoe lang kun je Ashwagandha veilig innemen? En wat is het effect van Ashwagandha op je lichaam en emoties? Laten we eens wat dieper induiken op Ashwagandha.
Wat is ashwagandha?
Ashwagandha (Whitania somnifera) is een eeuwenoude kruid wat gebruikt wordt in de Ayurvedische geneeskunde. Ayurvedische geneeskunde is een eeuwenoude geneeskunde afkomstig uit de streek van India. Ze zien het leven als een mengsel van vijf elementen, namelijk water, vuur, lucht, aarde en ether. Deze elementen zit in alles en iedereen, en hiermee proberen ze zichzelf beter te begrijpen en accepteren. Ashwagandha is een adaptogeen dat kan helpen bij je slaap 6, energielevels 3 en bij stress en angst 2.
De wetenschappelijke benaming van Ashwagandha, Whitania somnifera, heeft een toepasselijke betekenis in het Latijns. Somni betekent namelijk slaap, of als we het nauwkeuriger willen verwoorden; een periodieke staat van fysiologische rust waarin het bewustzijn is opgeschort en de stofwisselingssnelheid is verlaagd.
Ashwagandha en de effecten op je emoties
Ashwagandha en zijn neuro protectieve, adapatogene en kalmerende eigenschappen zijn uitgebreid bestudeerd en wetenschappelijk onderzocht. Veel van deze onderzoeken laten zien dat Ashwagandha mogelijk invloed heeft op je emoties, stress en mentale welzijn. Hierdoor kun je jezelf emotieloos voelen. Omdat Ashwagandha een invloed heeft op hormonen als cortisol kan het een waardevolle toevoeging zijn om stress levels te beïnvloeden.
Effect van Ashwagandha op neurotransmitters en dopaminereceptoren
Ashwagandha heeft effect op je emotionele welzijn. Dit komt omdat deze kruid dopaminereceptoren in je hersenen onderdrukken waardoor je minder stress ervaart. Deze dopaminereceptoren worden namelijk geactiveerd tijdens stress-momenten. Ook kan Ashwagandha ervoor zorgen dat de serotonine receptoren worden geactiveerd, waardoor je stemming beïnvloed wordt. Deze neurotransmitter (serotonine) is namelijk heel belangrijk bij agressie en stemmingswisselingen. Op deze manier kan Ashwagandha wel degelijk een positieve invloed hebben op je emoties. Deze effecten zijn uitgebreid bestudeerd in de studies die hieronder genoemd zijn.
Mogelijke gevaren van Ashwagandha
Er zijn voorbeelden in Nederland waarbij artsen vergiftigigen hebben gezien bij het nemen van Ashwagandha supplementen, in de lever. Of deze leververgiftigingen dan ook komen door Ashwagandha, is niet bekend. Het kan zijn dat dit aan de kwaliteit van het supplement ligt of nog aannemelijker; de medische achtergrond van de mensen in deze gevallen.
NPN geeft in hun statement aan dat Ashwagandha over het algemeen een veilig kruid is. Voor de meeste mensen is Ashwagandha dus veilig om te gebruiken. Gebruik het echter niet bij zwangerschap of borstvoeding en wees alert bij schildkliermedicijnen en antidepressiva. Bij twijfel is het altijd raadzaam om een arts te vragen naar jouw situatie, voordat je Ashwagandha gebruikt.
Veilige doseringen Ashwagandha
Ashwagandha staat op de positieve lijst met stoffen die gebruikt mogen worden in voedingssupplementen binnen de EU. De EFSA hanteert daarbij een maximum van 3 gram per dag, met een maximum van 10 mg withanoliden. Dit komt overeen met 300-600 mg per dag bij een 10:1 extract.
Hoe lang kun je ashwagandha veilig nemen?
Dit hangt natuurlijk af per persoon, want ieder lichaam reageert anders op bepaalde dosissen van Ashwagandha. Over het algemeen kunnen we stellen dat het veilig is om Ashwagandha, binnen de veilige dosis van de EFSA, voor een lange tijd in te nemen. Het is wel aan te raden om niet langdurig Ashwagandha te gebruiken, omdat resistentie kan optreden en eventuele accumulatie die tegendraadse effecten kunnen opleveren. Het is daarom altijd goed om na een maand even een pauze te nemen om tolerantie op te bouwen in het lichaam. Gebruik je Ashwagandha op een hogere dosis, laat zeggen 1200 mg/dag, dan is het verstandig om na 2 weken even te stoppen.
Natuurlijke kruidensupplementen
Natuurlijke kruiden zijn over het algemeen heel goed om te gebruiken en kunnen geneeskrachtige eigenschappen bevatten. Er zijn meerdere natuurlijke alternatieven voor Ashwagandha. Zo zijn er tal van kruiden die je kunnen ondersteunen bij je slaap, concentratie, energie, focus, hormoonbalans en meer. Wij hebben voor je een aantal natuurlijke kruidensupplementen geselecteerd, waar jij zeker wat aan hebt.

-
What Is Ashwagandha? Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/what-is-ashwagandha/.
-
Ashwagandha for reduced stress and anxiety. Pharmacy Today. https://www.pharmacytoday.org/article/S1042-0991(21)00378-9/fulltext#relatedArticles.
-
A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and 'At-Risk' Individuals. Nutrients vol. 11,9 2232. 16 Sep. 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770181/.
-
5 Things You Should Know About Stress. National Institute of Mental Health. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/stress.
-
Wróbel K, Milewska AJ, Marczak M, Kozłowski R. Assessment of the Impact of Scientific Reports Published by EFSA and GIS on Functional Foods Newly Placed on the Market in Poland. Int J Environ Res Public Health. 2022 Mar 29;19(7):4057.
-
Cheah, K. L., Norhayati, M. N., Yaacob, L. H., & Rahman, R. A. (2021). Effect of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysis. PloS one, 16(9), e0257843. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34559859/
-
How to Reduce Cortisol and Turn Down the Dial on Stress. Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/how-to-reduce-cortisol-and-turn-down-the-dial-on-stress/.
- Tiwari, S, Gupta, SK, and Pathak, AK. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial on the effect of Ashwagandha (Withania somnifera dunal.) root extract in improving cardiorespiratory endurance and recovery in healthy athletic adults. J Ethnopharmacol. (2021) 272:113929. doi: 10.1016/j.jep.2021.113929