Meteen naar de content
Voor 21:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending
Veilig betalen met iDEAL of Klarna
Voor 21:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending
Veilig betalen met iDEAL of Klarna
Voor 21:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending
Veilig betalen met iDEAL of Klarna

Opvliegers bij vrouwen tijdens de overgang

Ken je dat gevoel? Je zit rustig op kantoor, ineens schiet er een hittegolf vanuit je tenen omhoog naar je hoofd. Je gezicht gloeit, je voelt de zweetdruppels al ontstaan en kijkt snel om je heen of anderen het ook merken. Maar iedereen werkt rustig door, alsof er niks aan de hand is. Opvliegers komen nooit gelegen, en je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Het zijn normale verschijnsels en je kunt er meestal niks aan doen. Wel kun je er beter mee leren omgaan. In dit artikel gaan wij hier wat dieper op in. 

Wist je dat ook mannen last van opvliegers krijgen? Bekijk hiervoor ons artikel die we hebben geschreven over 'Opvliegers bij mannen'. 

Opvliegers in de overgang

Wat zijn opvliegers? Opvliegers zijn spontane warmteaanvallen die vooral tijdens de menopauze, of overgang van een vrouw voorkomen.  Vrouwen die in een menopauze terecht komen hebben een verminderde aanmaak van oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. Hierdoor is de kans op opvliegers hoger. Oestrogeen, is nou net een hormoon dat ook heel belangrijk is bij je warmtecentrum. Hierdoor kan dit ervoor zorgen dat je bloedvaatjes verwijden en je lichaamstemperatuur stijgt. Opvliegers kunnen kort duren (enkele seconden) maar kunnen ook heel heftig zijn. Sommige vrouwen kunnen er niet door slapen en verliezen vaak hun nachtrust hierdoor. 

Enkele voorbeelden van opvliegers bij vrouwen:

- Plotselinge warmte in je gezicht, hals en borst.

- Zweten, soms heftig (in de nacht)

- Hoofdpijn

- Misselijkheid/duizelig zijn

- Roodheid en blozen.

- Hartkloppingen of een snelle hartslag.

- Rillingen nadat de warmte wegtrekt.

Oorzaken van opvliegers bij vrouwen

Opvliegers bij vrouwen worden veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen. Dit gebeurt voornamelijk tijdens de overgang, een periode waarin de menstruatie van vrouwen afneemt, onregelmatig wordt en uiteindelijk stopt. Dit zorgt dus voor stemmingswisselingen, maar ook voor opvliegers bij vrouwen. 

De hypothalamus is een klein gebied in je hersenen, dat onder andere de functie heeft als een thermostaat. Je hypothalamus reguleert verschillende lichaamsfuncties als temperatuur, slaap en hormoonproductie. Wanneer je lichaam genoeg oestrogeen heeft ervaart je lichaam minder snel temperatuurschommelingen. Zodra oestrogeen bij vrouwen daalt, dan wordt deze thermostaat (de hypothalamus) veel gevoeliger en onnauwkeuriger. Dit zorgt ervoor dat je zelfs bij kleine temperatuurverschillen een flinke warmte-aanval kan ervaren. Dit verklaart dus waarom je opvliegers ervaart.

vrouw opvliegers

Opvliegers hebben verschillende oorzaken en kunnen beïnvloed worden door verschillende factoren:

- Hormonale veranderingen
- Stress en angst
- Anticonceptie
- Zwangerschap of postpartum
- Vervroegde overgang
- Schildklierproblemen
- Alcohol- en cafeïnegebruik
- Medicijngebruik
- Pittig gekruid voedsel

Hoe kun je opvliegers tegengaan?

Opvliegers kunnen bij vrouwen veel problemen zorgen. Geen nachtrust, geen rust, het kan je dag echt verstoren. Opvliegers kun je niet helemaal voorkomen of genezen. Wel kun je de symptomen en klachten ervan verlichten. Daarom hebben we 8 tips voor vrouwen die last hebben van opvliegers.

Oplossingen en tips bij vrouwen met opvliegers.jpg
1: Gezond eten en opvliegers

Gezond eten kan enorm helpen om de symptomen bij opvliegers te verminderen. Je leefstijl is heel belangrijk, zorg daarom dat je alcohol en andere ongezone gewoontes vermijdt. Er zijn ook bepaalde voedingstoffen die opvliegers bij vrouwen kunnen verminderen. Een voorbeeld hiervan zijn fyto-oestrogenen. Deze zitten voornamelijk in soja, lijnzaad, peulvruchten, noten, pompoenpitten en amandelen. Vermijd verder cafeïne en pittig gekruid eten, dit kan er namelijk voor zorgen dat de opvliegers heftiger worden.

Zorg dat je ook genoeg water drinkt, want voldoende water kan helpen om je temperatuur te reguleren. Als je heel erg veel zweet in de nacht, dan is het ook verstandig om genoeg water te drinken om dit te compenseren. Zorg dus dat je goed gehydrateerd bent gedurende de dag.

2. Kleed je aan in laagjes

Zorg ervoor dat je niet te veel kleding draagt, vooral niet in warme ruimtes. Vermijd deze dan ook als je kan want anders ga je de opvliegers uitlokken. Kies vooral voor kleding dat van lichte, natuurlijke stoffen is gemaakt: ademende kleding. Dit kan zijn katoen of linnen, en voorkomt dat je lichaam oververhit raakt. Bovendien kun je als je in lagen gekleed bent, makkelijker aanpassen aan je omgeving. Denk daarbij ook aan je beddengoed, dekens en lakens. Zo ervaar je een betere nachtrust.

3. Ademhalingstechnieken

Ademhalingstechnieken kunnen helpen om opvliegers onder controle te houden. Wanneer je een opvlieger voelt opkomen, focus dan op je ademhaling. Adem diep in door je neus, houd de adem kort vast en adem langzaam uit door je mond. Dit helpt je lichaam te ontspannen en kan de intensiteit van de opvlieger verminderen. Probeer ook technieken zoals de 4-7-8 ademhaling of buikademhaling om je zenuwstelsel te kalmeren. Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, geef je je lichaam meer controle over stressreacties en hormonale schommelingen.

4. Lichaamsbeweging en yoga/meditatie

Zorg ervoor dat je genoeg lichaamsbeweging hebt gedurende de dag. Dan bedoelen we geen excessieve krachttraining, maar gewoon simpelweg wat beweging. Dit zorgt ervoor dat je hormonen in balans raken en vermindert daarnaast ook stress. Denk daarbij aan yoga, of meditatie, hierdoor help je je lichaam beter te reageren op hormonale veranderingen. Draag kleding wat luchtig is zodat je het niet warm krijgt.

5. Mindfulness, ontspanning, massage

Mindfulness en ontspanningstechnieken kunnen helpen om opvliegers minder heftig te maken. Door bewust in het moment te leven en stress te verminderen, voorkom je dat je lichaam overprikkeld raakt. Neem elke dag even tijd voor ontspanning, zoals een rustmoment met een kop kruidenthee of een korte meditatie. Ook massages kunnen helpen: een ontspannende massage stimuleert de doorbloeding en verlaagt stress, wat opvliegers kan verminderen. Een zachte hoofdhuid-, nek- of voetmassage kan al veel verlichting geven.

6. Slaap in een koele kamer

Een te warme slaapkamer kan opvliegers verergeren en je nachtrust verstoren. Zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is en houd de temperatuur laag, rond de 16-18 graden. Gebruik ademende lakens en dekens van natuurlijke materialen zoals katoen of bamboe, zodat je lichaam de warmte beter kwijt kan. Draag luchtige nachtkleding en vermijd synthetische stoffen. Een ventilator of airco kan ook helpen om de temperatuur aangenaam te houden en nachtelijke opvliegers te verminderen. 

7. Medicijnen bij opvliegers

Voordat je kiest voor medicijnen, is het goed om eerst natuurlijke methoden te proberen. Soms kunnen leefstijlveranderingen en natuurlijke remedies al voldoende helpen. Als de opvliegers je dagelijks leven sterk beïnvloeden, kun je in overleg met je huisarts kijken naar medicatie-opties. Hormoontherapie kan effectief zijn, maar heeft ook bijwerkingen. Er zijn ook niet-hormonale medicijnen die opvliegers kunnen verminderen. Overleg altijd met een arts wat het beste bij jouw situatie past.

8. Supplementen bij opvliegers

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij opvliegers. Kruiden zoals zilverkaars, rode klaver en salie staan bekend om hun positieve effect op hormonale balans en kunnen opvliegers verminderen. Magnesium kan helpen bij ontspanning en betere slaap, terwijl vitamine B6 en vitamine E ondersteuning bieden bij hormonale schommelingen. Let op dat natuurlijke supplementen niet bij iedereen hetzelfde effect hebben. Probeer wat voor jou werkt en overleg eventueel met een specialist. 

Nachtelijke opvliegers bij vrouwen

Opvliegers bij vrouwen kan vaak ook in de nacht voorkomen. Stress is een factor die daarbij nachtelijk zweten kan veroorzaken. Als je gaat slapen en met zweet wakker wordt dan is dat heel vervelend. Deep Sleep zijn natuurlijke slaappillen die speciaal samengesteld zijn voor je nachtrust en bij stress. Het bevat een unieke mix van kruiden die je helpen om sneller in slaap te vallen en bijdragen aan het verminderen van stress en onrust. Kruiden zoals Hop, Valeriaan, Passiebloem, Kamille en Magnolia zitten erin. Deze kruiden worden al eeuwenlang gewaardeerd en staan bekend als natuurlijke rustgevers en bevorderen rust en balans. Ideaal voor vrouwen in de overgang. 

Ook is deze Deep Sleep slaappillen op bol.com te bestellen.

slaappillen voor vrouwen met opvliegers

Kruiden die kunnen helpen bij vrouwen opvliegers

Bepaalde kruiden kunnen op een natuurlijke manier ondersteuning bieden bij het verminderen van opvliegers bij vrouwen. Ze werken vaak door de hormonale balans te ondersteunen en het lichaam te helpen zich aan te passen aan schommelingen in oestrogeen. Hieronder een overzicht van kruiden die veel worden gebruikt tegen opvliegers bij vrouwen: 

1. Salie

Salie staat bekend om zijn kalmerende effect op het zenuwstelsel en kan helpen bij overmatig zweten en opvliegers*. Dit kruid werkt zweetremmend en ondersteunt het lichaam bij het reguleren van de temperatuur. Een kopje saliethee per dag kan al verlichting geven.

2. Rode klaver

Rode klaver bevat plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen) die kunnen helpen bij het stabiliseren van hormonale schommelingen. Hierdoor kunnen opvliegers minder intens worden en neemt nachtelijk zweten af. Rode klaver is verkrijgbaar als thee, capsules of tinctuur.

3. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba is een krachtig kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn positieve werking op de doorbloeding en hersenfunctie*. Het helpt je niet alleen helder te blijven denken, maar werkt ook ontspannend en ondersteunt bij stress en hormonale schommelingen.

Wil je je brein, focus en innerlijke rust op een natuurlijke manier ondersteunen? Maak kennis met Brain Focus, een zorgvuldig samengestelde formule met onder andere Ginkgo biloba en andere kruiden die je kunnen helpen tijdens de overgang.

4. Hop

Hop staat vooral bekend als ingrediënt in bier, maar heeft ook een kalmerende en hormonale werking. Het bevat natuurlijke fyto-oestrogenen die kunnen helpen bij opvliegers en slaapproblemen*. Hop wordt vaak gecombineerd met andere kruiden in supplementen of kruidentheeën.

5. Zwarte cohosh

Zwarte cohosh (Cimicifuga racemosa) is een van de meest onderzochte kruiden tegen overgangsklachten. Het werkt als een natuurlijke hormoonbalansondersteuner en kan helpen bij opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen*. Dit kruid is verkrijgbaar in supplementvorm en wordt vaak gebruikt als alternatief voor hormoontherapie.

Deep Sleep slaappillen voor overgang

Winkelwagen

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen

Selecteer opties